Helyszíni bejárás az épülő hulladékátrakónál

Helyszínbejárást tartottak a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás épülő szentendrei telepén a városi önkormányzat, a kivitelezők és civilek részvételével. A helyszíni tájékoztatást a júniusi testületi ülésen kérték képviselők.

A Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektje keretében Szentendrén megvalósuló hulladékátrakó és hulladékudvar bejárására 2015. június 26-án került sor. A városvezetést dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester képviselte.

A 83 település részvételével megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási rendszer szentendrei létesítményei számára az Ipar utcában, a tűzoltóság mögött jelöltek ki helyet. A terepet májusban adták át, jelenleg a csatornázással kapcsolatos földmunkák zajlanak.

A helyszínen egy hulladékudvar és egy hulladékátrakó létesítmény épül.

A bejáráson a kivitelező képviselője elmondta, hogy a hulladékudvarba a lakosság szállíthatja be a ház körül keletkezett, nem kommunális hulladékot. A szelektíven gyűjtött üveg, PET palack és egyéb műanyagok mellett lehetőség lesz elhelyezni a tönkrement elektronikai eszközöket, bútort, akkumulátort, kiürült festékes dobozt és egyéb veszélyes hulladékot is. Az átrakóállomás a lakosságtól begyűjtött a kommunális hulladékot fogja kezelni. Elhangzott, hogy a kommunális hulladékot zárt technológiával tömörítik, és zárt konténerekben szállítják tovább lerakókba. Ezzel a technológiával jelentősen csökken az úthálózat teher forgalma.

A hulladékátrakó kapacitása évi 20 ezer tonna, Szentendrétől Pilisszentlászlóig az egész szentendrei járás kommunális hulladékának kezelésére alkalmas. Első körben a Városi Szolgáltató jelenlegi ellátási területét veszi majd át, azaz mintegy negyvenezer embert szolgál ki, később más települések is csatlakozhatnak. A hulladékátrakás Magyarországon mindeddig példa nélküli módon, hangszigetelt falak között zajlik majd, hogy a természeti környezet védelme mellett a zajvédelem is megvalósuljon.

A hulladékkezelés során nagy hangsúlyt fektetnek a talajvizek tisztaságának megóvására, ezért az egész folyamat zárt rendszerű. A porképződést vízpermetezéssel minimalizálják, a csurgalék vizeket pedig szintén zárt rendszerben vezetik el.  Nem történhet meg, hogy a burkolatokon áthatol a csurgalékvíz, s vele a szennyeződések. A szikkasztókba is csak már tisztított – pl. olajszűrő rendszereket átvezetett – víz kerülhet.

A kivitelezők szerint a technológia kipróbált és bevált, a beruházáshoz pedig valamennyi szakhatóság megadta az engedélyt. Mint elhangzott, a hulladékkezelő létesítményeket működésük során is nagyon szigorúan ellenőrzik.

Dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester a bejáráson úgy fogalmazott: – „27 ezren lakunk ebben a városban és valamennyien hulladékkezelők vagyunk, mégsem mondanám, hogy tönkretesszük a környezetet. Itt is ez történik nagyban, zártabb rendszerben. Mindent megteszünk a talajvizek védelméért, bármit is örököltünk a múltból” – tette hozzá.

Mint a kivitelező részéről elhangzott, a hulladékátrakó beruházási határideje tartható, október végére elindulhat a próbaüzem, decemberben pedig lezárulhat a projekt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.